TIPS : HILANGKAN BOSAN

11:54 AM

Aku tak tau kenapa dua tiga hari ni asyik tido. Mula tu tido lama gila sampai malam tak bole tido. Bila pagi esoknya pun tak bole tido. Malam bole tido macam biasa. Pagi esoknya pulak rasa mengantuk yakmat. Tido dalam sejam. Ok asyik sembang psal tido dah kenapa kan. Haha. Aku pun tak tau. Mungkin sedang luahkan rasa bersalah aku sebab dah tido banyak.

Jadi aku tak boleh layan sangat rasa mengantuk aku yang tak kira masa ni. Jadi aku kena buat sesuatu. Means aktiviti. Kalau aku layankan tido aku ni memang otak akan rasa mendap and rasa lemau and tak bermaya je untuk detik detik mendatang. Haaa...sastera ayat.

TIPS 1 : BUAT KERJA RUMAH
Pagi lepas sarapan terus aku tido. Ah sudah pehal mengantuk sangat ni. Memula ak layan gak tido tu..pastu memang tak boleh jadi dh. Kena buat keje ni. So aku buat kerja kerja rumah. Walau pada pandangan mata rumah kau dah bersih cuci calat, buat jugak keje rumah. Sapu sampah, mop lantai, ubah susun atur perabot. Buat je walau rasa mcm errr....tapi buat je. Kemas 1 rumah. Dari ruang tamu sampai dapur. Kalau ada 3 4 bilik pun kau kerjakan je la sampai petang. Haaa.... Baru workout nama dia hehe..

TIPS 2 : BERKEBUN
Kedua kau boleh buat outdoor activity. Gardening. Buang ranting2 mati di pokok bunga kau. Ubah susun atur pasu bunga. Cakar sampah dan sebagainya. Kalau kau dok kampung boleh cuci reban ayam sekali hehe.. Buat sekeliling rumah. Biar bersih. Bukan nak tunggu raya je nak bersihkan rumah. Anytime beb..anytime.

TIPS 3 : KELUAR WINDOW SHOPPING
ok tips ni aku suka. Haha..suka sangat..suka suka suka..

TIPS 4 : MEMASAK
kau boleh gunakan dapur rumah kau untuk asah bakat. Agak agak rasa mengantuk or bosan kau boleh google resepi and try kat rumah. Make sure sesuai la dengan kelengkapan yang kau ada. Ni kang nak buat kek or cookies, tapi oven tak ada. Haru jugaK. Haha..nanti bila kuih kau jadi mesti kau addicted nak buat lagi. Macam aku. Tapi jenis aku first time buat je meletop jadi. Kali ketiga keempat dah tak jadi. Pasepa ntah. Heishh...tapi tak ape, jgn putus ase k..buat sampai jadi.

TIPS 5 : TENGOK MOVIE
Tengok movie di wayang atau dirumah. Pilih mana mana movie dan tengok. Kalau kat rumah kau bole siapkan snek snek sihat macam buah buahan atau salad utk kat tengok movie. Kalau kat wayang kau bole tengok sambil kudap popcorn. Make sure cerita seram or aksi. Haha..kalau dram kang kau tido gak kih kih kih...depends kt korang la cite ape pun..janji tak bosan k.

TIPS 6 : PERGI GYM
Agak agak bosan dok sorang sorang kat rumah pergi la gym. Buat aktiviti workout di gym. Korang pun bole dapat kawan baru dan bertukar tukar idea baru. Try la. Jangan segan. Kalau kau sorg pun kau pegi je, nanti sampai gym ada kawan baru.

TIPS 7 : BACA QURAN
Ni paling win. Sebab bila kau baca quran kau tak sedar masa berlalu dengan pantas. Trust me. Tapi kena sungguh sungguh la baca. Jangan main main.

TIPS 8: LEPAK BELAKANG RUMAH
Kalau rumah kau jenis ada view cantik syok la. Bole buat kopi secawan lepak kat luar rumah sambil rasa angin sepoi sepoi. Kalau tengah rembang panas tak payah la. Tengok la jam jugak..kalau pagi or petang syok la. Redup je. Sambil tu zikir sama. Hehe..

TIPS 9 : CARI HOBI BARU
Kalau sebelum ni kau tak pernah berbasikal, kali ni try berbasikal. Kalau tak pernah melukis, belajar melukis, kalau tak pernah deco rumah , try deco rumah. Ala..buat je apa apa aktiviti baru yang menyeronokkan korang and korang akan rasa best dan akan buat selalu.

Tak semua tips dan cadangan yang aku bagi ni sesuai dengan korang. Depends kat korang k. Cari perkara baru ikut kesesuaian. Aku bagi cadangan ni bagi yang bosan dok rumah sorang sorang ordah tak tau nak buat apa kat rumah kalau weekend. ..

KUIH RAYA 2017

2:00 PM

Kutu kuih raya?

Macam ni, kutu kuih raya adalah bayaran ansuran kuih raya. Korang tak perlu nak bayar full payment. Cuma bayar tiap-tiap bulan ikut jadual yang dah ditetapkan.

Keistimewaannya:

*Jimat masa dan tak payah susah payah nak cari kuih raya last-last minute.
*Boleh la korang rancang perbelanjaan raya korang dengan lebih awal dan teratur.
*Tak yah nak berebut kuih raya.
*Memang sedap dan diyakini dan dipercayai bersih.
*Halal
*2 minggu sebelum raya dapat kuih.
*Ada banyak pilihan yang mata korang akan terjojol nak pilih

Berminat boleh terus whatsapp : 0139702337 (Hidayah)

Image result for ketuk ketuk aidilfitri

ANAK, JADILAH BIJAK.

6:07 PM

Baru baru ni ada berlaku di depan mata, satu babak budak sekolah dan seorang dewasa. Situasi dia nampaknya seperti si dewasa mengajar budak tersebut membuat kerja sekolah yang diberi guru. Apa yang aku perasan si dewasa ni lembut je gayanya mengajar walhal budak tu tak berapa nak tangkap apa yang dia ajar. Kalau aku memang dah hangin dah. Tapi dewasa ni cool je aku tengok sampai la dia cakap "akak garang tau. Kalau ikutkan akak ada rotan. Nak akak keluarkan rotan?" Aku dapat agak dewasa ni dah panas sebab dia ajar budak ni tak faham faham dan main main. Pas tu budak tu balas " kalau garang taknak lah belajar dengan akak dah."

"Nak tahu, akak dulu ajar budak juga tapi dorang belajar sungguh sungguh sebab nak pandai. Kalau kamu nak pandai kena sungguh sungguh juga."

"Saya taknak pandai."

Lepas babak tu aku blah. Tergamam juga sebab budak tu taknak pandai. Sampai sekarang buat aku terfikir kenapa budak tu cakap centu.
#adakah sebab dia memang tak suka belajar?
#adakah sebab latar belakang keluarga dia?
#adakah sebab akak tu garang?
#tak minat buku/belajar?

Sebab apa?

Aku syak sebab latar belakang keluarga. Sebab apa? Sebab kawasan babak tu berlaku adalah di kawasan luar bandar dan cara budak tu berpakaian aku dapat syak yang dia ni memang budak sekolah luar bandar. Aku bukan nak compare bandar dengan luar bandar. Apa yang aku nak sampaikan ni dimana poit yang budak tu bole cakap dia tak nak pandai.

Aku pernah tengok cerita Thailand pasal cikgu. Teacher's Diary. Memang inspired. Dalam cerita tu pun cikgu dia ajar pedalaman. Houseboat school lagi. Bila cikgu tu tanya cita cita dorang nak jadi nelayan macam parents dorang. Sebab apa? Sebab itu yang dorang tengok sejak kecil lagi. Tak pernah keluar dari zon selesa mereka. So, cita cita dorang pun based on what yang dorang nampak dan biasa.

Dari situlah aku syak apa yang budak tu cakap adalah based on family background. Mungkin budak ni dari kalangan kelompok yang menetap di satu satu kawasan contohnya nelayan atau petani. Sebab, mungkin cara budak tu cakap kalau dia belajar pandai pun at last dia jadi petani jugak.

Mungkin.

Aku wonder juga macam mana cikgu cikgu sekolah dorang bakar semangat dorang untuk berjaya dalam pelajaran dan kokurikulum. Budak budak macam ni kena bagi perangsang yang tinggi dan kerap. Applykan segala teknik pembelajaran yang sesuai dengan dorang. Bagi seronok. Kalau korang nak suruh aku compare ngan budak bandar, budak tadi tu aku tengok cara dia kurang matang. Kalau budak bandar dorang dah pandai buat video tutorial make up kan. Haa..yang ni tak. Dia nampak banyak main.

Aku tak kisah budak tu nak main. Tapi aku macam tak boleh terima dan kesian bila budak tu cakap tak nak pandai.

PadHal budak tu boleh je pandai sebab everybody have potensi untuk pandai dan berjaya. Wonder juga, mungkin kurang galakan dan dorongan dari ibu bapa mungkin.

Ada seseorang ni, dia pernah cakap, "kita kena kawal anak kita. Tak boleh bagi main sangat." Mungkin ada betul cakap dia. Tapi pada aku berpada pada. Jangan terlalu mengongkong. Sampai budak tak boleh enjoy sedangkan umur bermain budak budak adalah sampai 7 tahun. Lumrah mereka. Cuma as parents kena bijak awasi setiap pergerakan anak anak. Tapi janganlah bagi main sampai tak kir masa. Balik sekolah main, lepas makan main, sebelum tido main, bangun tido main. Agak agak lah. Bahagi bahagikan masa.

Pernah terbaca, budak budak ni kalau kita train dari kecik dorzng akan terbiasa sampai bila bila, contohnya:
Pagi belajar
Tengahhari rehat
Petang main indoor/outdoor
Malam belajar/ulangkaji
9.00pm tido

Ada juga budak yang jenis suka tido siang.lepas bejalar tido. Pagi pagi buta jam 4 ke 5 pagi esoknya dia bangun baru belajar. Ada juga. Pasal pernah jumpa aku cerita. Budak pagi pagi cam ni tak de sape ajar. Naturally dia sendiri bangun. Kalau dah anak bangun parents pun kena bangun ya. Tengok anak tu nak belajar. Patents nak buat tahajjud pun sempat.

Macam macam kerenah budak. Pada aku as parents tak kira tinggal dimana sekalipun, bagilah semangat dan inspired story kat budak budak ni supaya berjaya dalam akademik dam kokurikulum. Pantau segalanya pasal anak kita. Google je. Macam macam tips bijak pandai ada. Sayangnya kalau kita abaikan anak anak kita dan sibuk mencari duit. Seimbangkanlah sebaiknya. Anak anak ni layak dapat pendidikan dan hidup dengan lebih baik pada masa hadapan.insyaallah.

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images