ANAK, JADILAH BIJAK.

6:07 PM

Baru baru ni ada berlaku di depan mata, satu babak budak sekolah dan seorang dewasa. Situasi dia nampaknya seperti si dewasa mengajar budak tersebut membuat kerja sekolah yang diberi guru. Apa yang aku perasan si dewasa ni lembut je gayanya mengajar walhal budak tu tak berapa nak tangkap apa yang dia ajar. Kalau aku memang dah hangin dah. Tapi dewasa ni cool je aku tengok sampai la dia cakap "akak garang tau. Kalau ikutkan akak ada rotan. Nak akak keluarkan rotan?" Aku dapat agak dewasa ni dah panas sebab dia ajar budak ni tak faham faham dan main main. Pas tu budak tu balas " kalau garang taknak lah belajar dengan akak dah."

"Nak tahu, akak dulu ajar budak juga tapi dorang belajar sungguh sungguh sebab nak pandai. Kalau kamu nak pandai kena sungguh sungguh juga."

"Saya taknak pandai."

Lepas babak tu aku blah. Tergamam juga sebab budak tu taknak pandai. Sampai sekarang buat aku terfikir kenapa budak tu cakap centu.
#adakah sebab dia memang tak suka belajar?
#adakah sebab latar belakang keluarga dia?
#adakah sebab akak tu garang?
#tak minat buku/belajar?

Sebab apa?

Aku syak sebab latar belakang keluarga. Sebab apa? Sebab kawasan babak tu berlaku adalah di kawasan luar bandar dan cara budak tu berpakaian aku dapat syak yang dia ni memang budak sekolah luar bandar. Aku bukan nak compare bandar dengan luar bandar. Apa yang aku nak sampaikan ni dimana poit yang budak tu bole cakap dia tak nak pandai.

Aku pernah tengok cerita Thailand pasal cikgu. Teacher's Diary. Memang inspired. Dalam cerita tu pun cikgu dia ajar pedalaman. Houseboat school lagi. Bila cikgu tu tanya cita cita dorang nak jadi nelayan macam parents dorang. Sebab apa? Sebab itu yang dorang tengok sejak kecil lagi. Tak pernah keluar dari zon selesa mereka. So, cita cita dorang pun based on what yang dorang nampak dan biasa.

Dari situlah aku syak apa yang budak tu cakap adalah based on family background. Mungkin budak ni dari kalangan kelompok yang menetap di satu satu kawasan contohnya nelayan atau petani. Sebab, mungkin cara budak tu cakap kalau dia belajar pandai pun at last dia jadi petani jugak.

Mungkin.

Aku wonder juga macam mana cikgu cikgu sekolah dorang bakar semangat dorang untuk berjaya dalam pelajaran dan kokurikulum. Budak budak macam ni kena bagi perangsang yang tinggi dan kerap. Applykan segala teknik pembelajaran yang sesuai dengan dorang. Bagi seronok. Kalau korang nak suruh aku compare ngan budak bandar, budak tadi tu aku tengok cara dia kurang matang. Kalau budak bandar dorang dah pandai buat video tutorial make up kan. Haa..yang ni tak. Dia nampak banyak main.

Aku tak kisah budak tu nak main. Tapi aku macam tak boleh terima dan kesian bila budak tu cakap tak nak pandai.

PadHal budak tu boleh je pandai sebab everybody have potensi untuk pandai dan berjaya. Wonder juga, mungkin kurang galakan dan dorongan dari ibu bapa mungkin.

Ada seseorang ni, dia pernah cakap, "kita kena kawal anak kita. Tak boleh bagi main sangat." Mungkin ada betul cakap dia. Tapi pada aku berpada pada. Jangan terlalu mengongkong. Sampai budak tak boleh enjoy sedangkan umur bermain budak budak adalah sampai 7 tahun. Lumrah mereka. Cuma as parents kena bijak awasi setiap pergerakan anak anak. Tapi janganlah bagi main sampai tak kir masa. Balik sekolah main, lepas makan main, sebelum tido main, bangun tido main. Agak agak lah. Bahagi bahagikan masa.

Pernah terbaca, budak budak ni kalau kita train dari kecik dorzng akan terbiasa sampai bila bila, contohnya:
Pagi belajar
Tengahhari rehat
Petang main indoor/outdoor
Malam belajar/ulangkaji
9.00pm tido

Ada juga budak yang jenis suka tido siang.lepas bejalar tido. Pagi pagi buta jam 4 ke 5 pagi esoknya dia bangun baru belajar. Ada juga. Pasal pernah jumpa aku cerita. Budak pagi pagi cam ni tak de sape ajar. Naturally dia sendiri bangun. Kalau dah anak bangun parents pun kena bangun ya. Tengok anak tu nak belajar. Patents nak buat tahajjud pun sempat.

Macam macam kerenah budak. Pada aku as parents tak kira tinggal dimana sekalipun, bagilah semangat dan inspired story kat budak budak ni supaya berjaya dalam akademik dam kokurikulum. Pantau segalanya pasal anak kita. Google je. Macam macam tips bijak pandai ada. Sayangnya kalau kita abaikan anak anak kita dan sibuk mencari duit. Seimbangkanlah sebaiknya. Anak anak ni layak dapat pendidikan dan hidup dengan lebih baik pada masa hadapan.insyaallah.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images