MAIN-MAIN AURAT

10:49 AM

Fesyen zaman sekarang memang cecantik, gojes, meleleh air liur tengok orang bergaya cecantik. "Eh, nak gak lawa cam die."
"Lawa la baju tu. Order lah." Trend online sekarang kan. Klik dan tunggu abang posmen datang hanta. Dapat je barang trus koyak percel dan try depan cermin.

Fesyen muslimah pun dah maju sekarang. Banyak onlineshoppe yang jual tudung labuh. Shawl lebar dan labuh. Baju longgar. Tapi kan, knape model dia pakai skinny? Ok tu model je. Abis model tu bukan Islam ke? Model tu la yang bagi contoh kat masyarakat untuk berfesyen macam tu. "Ala..ko tengok model tu. Muka dia muka mat salleh. Bukan Islam la." Eh? Centu eh? Ntah la.

Pompuan sekarang pun kalau pergi pasa malam baju bukan main ketat melekat nampak segala aset. Seluar pun ketat sampai nak terkoyak nak kasi tonggek? Pakai tudung selempang nampak lurah dengan jambut unta dia tu. Kadang-kadang aku tengok dorang ni pelik jugak. Nak bergaya ke nak bogel? Honestly baik bogel je.

Baru-baru ni tengok drama sebabak. Hakak ni keluar rumah pakai kain batik, t-shirt lengan pendek dan pakai tudung. Dok lepak belakang rumah sembang ngan jiran. Dok sembang-sembang tu tetibe lalu sorang ni. Ustaz la kita panggil dia. Ustaz ni lalu ngan anak dia. Tujuan dia nak sampaikan hajat untuk ke kenduri anak dia nanti. Hakak yang pakai baju lengan pendek ni terus duduk masukkan tangan dalam tudung. Malu katanya ustaz tengok dia pakai lengan pendek. Ustaz tu tak kata apa pun. Buat2 tak dengar kot.

Lepas ustaz tu pergi hakak tu buat macam biasa. Sambung sembang balik. Laki lain lalu pun buat biase je. Eh? Ngan ustaz je ke malu? Baru ingat aurat? Dengan lelaki lain yang lalu lalang tu tak malu pulak? Eh? Cam ne tu? Dengan Allah tak malu pulak? Suruhan Allah macam mana?

Suruhan Allah?

Kata sorang penceramah ni apa yang dilarang yang tu kita nak buat. Larangan Allah dia langgar. Kalau kau larang adik laki kau jangan mencuri pun apa dia heran.

Tanyalah setiap manusia diatas muka bumi ni kemana mereka selepas mati. Banyak yang jawab Syurga. Namun adakah amalan kita melayakkan kita ke syurga?

Kalau sebelum ni pakai skinny, tukarlah pakai slack or jeans longgar.
Kalau sebelum ni pakai inner je keluar jalan-jalan, tukarlah pakai t-shirt lengan panjang dan labuh menutup pinggul.
Kalau sebelum ni pakai shawl belit leher nampak lurah, pakailah shawl dengan sebaiknya dengan menutup dada.
Kalau sebelum ni tak pakai handsock or stokin, pakailah sekarang.

Tak salah nak bergaya. Cari role model yang sesuai dan ikutlah semampunya. Macam Heliza Helmi. Lawa je dia bergay. Tutup aurat. Comel je. Kita semua pun comel dengan gaya kita sendiri. Kalau kau pakai baju cam ayam beli kat pasa malam tapi kalau kau pandai suai padan dan jalan dengan penuh confident for sure orang akan tengok kau dan orang ingat kau beli baju mahal. Percayalah.

Jom sama-sama cari redha Allah. Jaga aurat kita. Jaga solat kita.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images