SEPI SEORANG WANITA

12:58 PM

Wanita atau perempuan ni dia ada secebis hati yang sangat lembut dan sensitif. Walau luarannya kau tengok dia sado,badan berketak-ketak sebab pergi gym but trust me, tetap ada taman dalam hati dia. Pompuan ni kadang-kadang dia bukan tunjuk sangat apa dia rasa. Antara sebab yang dia taknak tunjuk sangat apa yang dia rasa:
#takut membebankan
#rasa macam tak patut share dengan orang
#rasa tak penting
#ish, ngade-ngade pulak nak luahkan perasaan. Dah besar kan.

Selalunya yang type pendiam mesti fikir macam ni. Mengaku, aku kadang-kadang macam ni. Nak luahkan tapi rasa macam tak patut..bla..bla..bla..sudahnya berbicara dengan diri sendiri.

Pompuan ni sifat dia suka disayangi, dibelai manja, dan segala sifat yang lemah lembut. Let say kalau kau ada pasangan, kau tak la lonely sangat kan. Tapi kalau sehari pasangan kau tak sms or whatsapp kau akan rasa sunyi. Even kalau kau keluar dating, dan partner kau main fon or sembang dalam fon dengan member lain dengan topik lelaki, kau tetap akan rasa lonely walau partner kau depan mata. Dan ia sedikit sebanyak akan mengganggu mood pompuan tu. So lonely. Dah la jarang sms,bila dating main fon pulak. What for?!

Kadang-kadang nak betulkan mood pompuan ni kau bagi je apa yang dia suka. Then dia akan senyum sampai telinga. But kalau kau ignore dia sekali lagi dia akan moody balik, and bila kau pujuk dengan kau buat benda yang dia suka pun kali kedua will be like..tawar hati. Tapi as pompuan pun kita kena la bagitahu apa yang dirasa so that yang berkenaan faham. You know, komunikasi tu penting.

so be careful kepada yang berkenaan..

Pernah satu hari aku nangis sesungguhnya lepas solat luahkan dekat Allah. Cara luahkan tu macam kau sembang ngan best friend kau. Luahkan apa yang rasa. At last aku rasa puas but still rasa macam tak kena. Kalau kau ada masalah dengan orang, then tell that person apa yang kau rasa. Then baru kau akan puas-sepuas-puasnya. Depends on problem jugak. Kalau masalah yang boleh memudaratkan better fikit pat juta kali or fine someone untuk jadi orang tengah or whatsoever yang kau rasa munasabah.

Image result for kelembutan wanita

Tapi benda-benda cenggini selagi boleh kawal, as pompuan kena la kawal. And lelaki pun walaupun ada yang lelaki jenis'tak kisah' jangan la ignore partner kau. Dia pun ada hati and perasaan what. Curi masa untuk partner kau. Biasanya lelaki yang gentleman pandai la amek hati (sebelum kawin). Lepas kawin ok lagi. But please be gentleman sampai tua k. Jangan masa zaman romeo je gentle. Pompuan memang suka kalau lelaki gentle.

Tapi kalau dah kau lelaki yang jenis tak gentle jangan la paksa diri nak bagi gentle supaya pompuan suka. Just be yourself la. Pompuan pun bukan semua sama. Ada yang jenis tak kisah, ada yang low profile,ada yang berlagak, ada yang jenis cakap besar,ada yang clumsy ada yang comel ada yang kurus kering ada yang manis. Macam-macam. Semua anugerah terindah dari Allah. 

Well said, bila dah besar, otak kau dah boleh hadam baik buruk, halal haram, kau boleh decide sendiri sebenarnya. But please don't be too childish. Nampak tak matang disitu.


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images