TIPS: ISTERI ROMANTIK

11:30 AM

Selalu lelakije yang kita suka kalau dia ada sifat romantik. Perempuan selalunya sinonim dengan perwatakan manja. Dalam sesebuah perkahwinan tak salah kalau perempuan jadi romantik atau over sikit sekali sekala. Kalau asyik selalunya suami yang buat surprise apa kata kali ni kita isteri pulak bertindak. Kalau isteriasyik menerima, letihlah suami yang selalu kena memberi kan. Sesekali isteri kena buat kelainan dan jadi berani sikit.

Ada jugak yang si suami kurang romantik. Apa salahnya kalau isteri yang jadi romantik. Kalau si isteri tu nak tunggu suami dia jadi romantik mungkin lambat la dah dia tau laki dia pemalu. Apa salahnya si isteri start dulu. Mungkin dengan isteri jadi romantik si suami akan terharu dan rasa dihargai walau kau tengok laki kau macam tak ada perasaan, but trust me, deeply in his heart he was touching baq ang.

Try la. Kenapa nak malu?

Antara tips isteri romantik yang aku bole share adalah seperti berikut:

1. Ucapkan Kata Cinta.
Cakap je I Love You selalu kat suami. Sambil cuit-cuit suami ke. Just say it. Sambil kau sembang ke cakap la, "I love you abang"   "Abang, sayang nak cakap ni..I Love You!" pas tu kiss pipi husband sikit. haa..cenggitu...

2. Sweet Notes
Buat la surprise pada husband dengan sweet notes. Macam kalau buat small card dan tulis simple things fromyour heart. "Sayang sentiasa bersama abang walau dalam susah dan senang" -contohnya. Tulis la apa saja, but make sure short and simple. Kalau panjang lebar dah bukan notes lagi dah. dah jadi surat pulak. Bila dah tulis tu letak di mana-mana yang dia akan tengok nanti, example macam dalam beg kerja dia, selit di cermin meja solek, dalam poket kemeja or seluar dalam wallet,mana-mana saja.

kalau rajin bole buat kad yang colourful. For sure laki kau akan simpan kad tu. Seriously. Atau dia akan reply notes korang tu.At least dia akan reply dengan ayat, "I Love You sayang". Tak ke melompat korang. Try la...Tapi bagi aku, jangan selalu. Buat la sekali sekala..kalau selalu bosan juga. Sesekali kau buat tu letak hadiah sikit, macam benda yang dia suka. Baju baru ke, Keychain ke, Casing fon MU ke, buat cupcake kegemaran dia ke, apa sahaja favorite laki korang.

3. Layan Suami Dengan Meminati Kegemaran Dia.
Kalau kau suka bola, join diatengok bola walaupun kau zero pasal bola. Kalau laki kau suka mancing, follow je dia walau kau bosa tahap dewa. Kalau laki kau suka games kalu jadi partner dia lawan games walau kau asyik kalah. Just support him and trust me nanti masa kau tengah sukat tepung nak buat kek dia mai tolong kau pulak. Masa kau nak masak gulai, laki kau rela hati mai tolong siang ikan. Trust me.
Benda-benda macam ni kau buat jangan harapkan balasan apa-apa dari suami kau, just do it dengan ikhlas. Insyaallah lama-lama suami kau pun romantik dengan kau.Malah sama-sama romantik.

Paling penting, layan masa dia makan. Teman dia makan. Walau kau dah kenyang, just teman dia makan. Trust me, lelaki memang suka. Kalau ada yang tak suka aku tak tahu la pulak..

4. Buka Pintu Sikit Time Mandi.
Masa nak mandi tu and korang tau laki korang ada dalam bilik or korang bajet dia akan masuk bilik, korang bukak la sikit pintu bilik air tu. Ala-ala lupa nak tutup rapat la. And korang pun bole agak apa babak seterusnya kan. Kalau laki kau tak respond kau sabar ye. Teruskan usaha. Ataupun buat-buat mintak towel kat laki kau. Nanti laki kau hulur towel kat kau and kau bukak pintu bilik air luas-luas dan lakikau tengok keadaan kau...dan korang tahu apa akan jadi.

5. Pakai Seksi + Make Up + Wangi
Malas tulis panjang. You know what to do right?

6. Wangi Selalu.
Ingat isteri,anda harus kelihatan menarik,kemas, terurus dan wangi. Wangi.Walaupun kau tak makan produk terlajak laris,takkan kau tak pakai bedak sikit kat muka? Pakai la bedak sikit, calik lipstik dan sembur minyak wangi.  Laki mana yang tak suka bini dorang kemas dan wangi. Nak-nak rajin senyum.

7. Layan Macam Raja.
Layanlah suami korang macam raja. Walaupun kelihatan korang macam kuli, tapi dalam rumahtangga tak ada istilah kuli. Buat seikhlas hati insyaallah pahala dan syurga ganjarannya. Layan sebaiknya. Tolak ansur juga penting.

Akhir sekali, doa yang penting.  Google lah,banyak doa-doa untuk bahagia rumahtangga. Beli buku berkenaan rumahtangga. Tambah ilmu. Insyaallah.


You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images