TIPS: KAHWIN JIMAT

2:00 PM

Untuk majlis perkahwinan yang super gemilang dan meriah adalah impian bagi ramai individu. Namun ada jugak individu yang gemarkan majlis sederhana dan ringkas. Katanya "Yang penting yang wajib." Disebabkan desakan trend terkini yang berkonsepkan Hipster or Less is More membuatkan ramai pasangan yang bakal berkahwin inginkan sesuatu yang menarik di hari bahagia mereka. Once in a life right?

Tetapi, ikut kemampuan lah. Jangan terlalu memaksa sampai sangup bergaduh adik-beradik, bermasam muka, pinjam duit sana sini sebab nak grand. Remember, apa jua konsep majlis yang nak buat haruslah dirancang ikut bajet yang ada.

Ni nak cerita pengalaman sendiri, Buat listing bajet dan barang hantaranyang perlu dibeli. Macam aku,barang hantaran aku bajet RM1000 je. Itu untuk 6 bekas which is:
-Kemeja lelaki
-Sling bag/wallet/belt
-Purfume
-Kain Pelikat
-Sejadah
-Towel Sulam

Kelihatan tak ada apa yang grand kan? Tapi ikut bajet dan keperluan lah. Kalau kau ada duit boleh je nak beli jam mahal, gadjet, or others thing yang mahal-mahal. Like I said, ikut kemampuan dan bajet. Barang-barang yang aku beli tu aku gubah buat bekas hantaran yang simple. Ok, my cousin yang gubah, contohnya kain pelikat cousin gubah bentuk tengkolok, sejadah jadi jam dan towel jadi tugu for dua ekor swans yang make love.

Swans tu sepatutnya mengadap each other.
Jatuh habis tengkolok tu..haha
Susunan baju pun dah tak betul..
Trend tagging kan sekarang, so I DIY je. Gunting lebihan kad kahwin yang ada.

Yg ni sponsor.
Banyak yang senget benget dah hantaran tu. You knows kids nowadays. Nak nak bilik pengantin is open for public kan..


For pelamin memang 100% buat sendiri. Tukang sendiri. Cari kayu pallet di mana-mana kilang yang dah tak mau guna kayu tu, korang boleh pilih yang lawa-lawa. Jangan pilih yang reput pulak. Then design or google search sendiri pattern yang korang nak buat untuk pelamin. Ada yang cakap ala..kau ada orang tolong buatkan pelamin senang cakap la. Up to you la. Kalau rasa boleh upah orang buatkan pelamin pallet silakan, kalau ada kawan bole minta jasa baik dia buatkan and nanti pelamin tu korang boleh sewakan or boleh buat hiasan dan kegunaan sendiri di rumah bila korang dah pindah lepas kahwin nanti. Kalau sewa pun range dalam 300 dan keatas.

DIY je.
Untuk perjalanan majlis macam Khemah, katering, photographer whatsoever tu, korang boleh jimatkan dengan upah sedare-mare korang yang berbakat jadi photographer.  Kalau nak fefeling retis boleh lah hire professional photographer. Tapi ada je photographer yang murah dan bagus kualitinya. Cuma nak cari tu 1 dalam 1000 la sebab yang aku jumpa mana-mana yang murah tu kualiti kureng dan kuantiti yang diambil gamba yang tidak memuaskan. Means sikit.

Korang boleh pergi butik pengantin dan deal segala pakej yang ada disitu. Macam di area Taiping, Perak adasatu butik Shila Bridal ni dia bual all in one tau:

-Katering (bole pilih menu)
-Khemah (Arabian stye with scallope) (5 for guess and 1 for pengantin)
-Hiasan meja pengantin
-Hiasan bilik pengantin
-Pelamin
-Photographer (outdoor indoor)
-Baju sanding
-Baju nikah
-Make up 2x

Cuma DJ je tak ada.But dorang boleh tolong carikan if korang nak. Aku dulu pasang lagu kat laptop ngan speaker sendiri je. And semua-semua tu dalam lingkungan harga mampu milik korang. Below RM13K. Cuba korang ambil dari lain-lain orang, means katering orang lain, photographer orang lain mesti harga dia berbeza. setakat 2016 harga dia untuk full pakej ni below RM13K. Mungkin ada perubahan atau penambahbaikkan untuk 2017 I dont know. But try la bagi pengantin yang dok kat Perak tu.

Ini aku tulis untuk full pakej majlis kahwin. Da juga pakej yang sederhana, simple.. Harga pun Below RM10k, RM5K tengok la pilihan korang.

Ini aku tulis bagi yang deal ngan planner. kalau nak plan sendiri dan buat gotong royong lagi cun sebab sekarang kalau buat gotong royong lagi meriah sebab dah jarang-jarang buat kan. Bila buat tu memang meriah la. Orang cakap biar penat asal puas hati.

Kalau nak lagi jimat boleh buat majlis akad nikah kat masjid and sewa 1 khemah and buat makan-makan dalam 150pax. Jemput family and close friend je. Majlis pun buat kat masjid je. Makan-makan kat masjid je. Simple but penuh barokah. Ada member dah buat. Tengok simple, but really meriah tau. Kalau nakplan buat mcm ni boleh deal ngan pihak masjid. Member aku tu buat nikah sebelah petang, so, menu dia menu makan petang. Boleh jimat dah kan. Buat la Bihun goreng ke, bihun sup ke, kuih sikit dan air. Dah. Nak posing pun tak segan sebab family dengan close friend je. Macam majlis tertutup giteww.

Oklah, kepada bakal Pengantin jangan lupa buat checklist dan bajet korang k. Plan elok-elok. Insyaallah majlis korang smooth je.

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images