YURAN TADIKA VS UNIVERSITI

11:49 AM

Nak membentuk anak-anak haruslah dari seawal usia agar dia menjadi 'seseorang' bila besar. Tengok iklan susu di televisyen tu. Hebat je anak-anak dorang dalam iklan tu kan. Iklan je pun, tapi nak bagi tahu bahawa dari iklan tu pun kita bole nampak 'pendidikan' yang ditunjukkan. Contohnya, interaksi ibu bapa terhadap anak seperti masak didapur, bermain aktiviti outdoor dan merekacipta bersama-sama. 

Point is, not only sebab kau minum susu je kau bole pandai, tetapi faktor sokongan sekeliling tu yang akan mengambangkan neuron otak agar bersambung. Dan terus berkembang. Hal ini melibatkan proses tumbesaran dia.

Adakah ia sesuatu yang mudah? 

Baru-baru ni kan kecoh pasal yuran tadika swasta lebih mahal dari universiti. Diakui memang mahal, dah hanya golongan yang mampu sahaja boleh hantar anak ke tadika yang berkenaan. Aku pernah berkhidmat di tadika swasta. Aku nak cerita betapa ramai ibubapa yang request nak anak dorang masuk ke tadika swasta. Kebanyakkan dari golongan sederhana sampai kepada kaya-raya.

 Image result for yuran tadika lebih mahal dari universiti

Itu pilihan ibu bapa. Sebab apa? Sebab aktiviti yang ditawarkan menarik minat ibu bapa. Pendidikan awal kanak-kanak memang penting. Sebab itu ramai ibu bapa dah timbul kesedaran nak hantar anak ke tadika swasta yang aktiviti dia aku boleh cakap ohsem! Seriusly.

Tapi depends on how that teacher teach la. Yang tu bab lain. Apa yang aku nak cakap yuran mahal sebab apa? Sebab kos nak buat aktiviti tu. Nak beli barang. makan sedap. Nusery sebelah petang. Even tahunan. Pelbagai aktiviti bulanan dianjurkan. Dan sebagainya. Ala,korang pun bole bajet kan. Nama pun swasta. Nak nak segala mak nenek harga barang naik sekarang. dengan cukai bagai. hurgh..

Tapi bagi aku, semua ni penting sebab kita nak bentu anak-anakkita menjadi seorang yang aktif dan bijak bila besar. Balance akademik dan kokurikulum.Aktiviti-aktiviti yang dibuat tu pun budak-budak yang run sendiri dengan guide dari teacher. That is we called it role play. 

Benda-benda cenggini memang mencabar. Sebab ragam budak. You knows la kan. Kadang petang, basah peluh teacher tu. Tapi gaji biasa. Namun tak ada teacher tadika yang merungut pun gaji sikit (aku sure mesti ada jugak yang merungut.). Yang penting pahala berterusan insyaallah.

Kalau di universiti, kelas air cond, lecturer cakap buat esaimen bla..bla..dah dismiss kelas. Senang. Gaji ribu riban. Budak U dah besar. Dah kenal mana betul mana salah (walau ada yang tak reti-reti bahasa). Budak tadika kau ingat dorang tahu? Ibu bapa dan guru la yang kena bagitahu,guide budak-budak ni mana good, mana bad.

Jadi bagi aku yuran sebegitu setimpallah dengan keadaan pembelajaran di tadika swasta. Namun kalau ia terlalu mahal dan membebankan mungkin pihak tadika berkenaan bole buat penambahbaikkan. 

Lagipun ia bukannya wajib untuk setiap ibu bapa hantar anak ke tadika swasta. Iahanya pilihan yang ada. Ikut kemampuan. Tak semestinya, mahal=berkualiti. Ada yang murah tapi berkualiti. That is paretns choice. Choose wisely. Jangan jadikan anak sebagai mangsa. Dah masuk tadika swasta,bulan-bulan taklarat bayar pindah tadika lain. Tadika lain pun mahal pindah lagi. Kesian anak. Baru nak berkembang otak dia,dah kena ganggu..baru nak kembang, dah short kat mana-mana..

To those parents, Pilih lah yang sebaiknya ikut kemampuan. Yang penting pendidikan dirumah tu sebenarnya. Kan?

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images