ANAK, JADILAH BIJAK.

6:07 PM

Baru baru ni ada berlaku di depan mata, satu babak budak sekolah dan seorang dewasa. Situasi dia nampaknya seperti si dewasa mengajar budak tersebut membuat kerja sekolah yang diberi guru. Apa yang aku perasan si dewasa ni lembut je gayanya mengajar walhal budak tu tak berapa nak tangkap apa yang dia ajar. Kalau aku memang dah hangin dah. Tapi dewasa ni cool je aku tengok sampai la dia cakap "akak garang tau. Kalau ikutkan akak ada rotan. Nak akak keluarkan rotan?" Aku dapat agak dewasa ni dah panas sebab dia ajar budak ni tak faham faham dan main main. Pas tu budak tu balas " kalau garang taknak lah belajar dengan akak dah."

"Nak tahu, akak dulu ajar budak juga tapi dorang belajar sungguh sungguh sebab nak pandai. Kalau kamu nak pandai kena sungguh sungguh juga."

"Saya taknak pandai."

Lepas babak tu aku blah. Tergamam juga sebab budak tu taknak pandai. Sampai sekarang buat aku terfikir kenapa budak tu cakap centu.
#adakah sebab dia memang tak suka belajar?
#adakah sebab latar belakang keluarga dia?
#adakah sebab akak tu garang?
#tak minat buku/belajar?

Sebab apa?

Aku syak sebab latar belakang keluarga. Sebab apa? Sebab kawasan babak tu berlaku adalah di kawasan luar bandar dan cara budak tu berpakaian aku dapat syak yang dia ni memang budak sekolah luar bandar. Aku bukan nak compare bandar dengan luar bandar. Apa yang aku nak sampaikan ni dimana poit yang budak tu bole cakap dia tak nak pandai.

Aku pernah tengok cerita Thailand pasal cikgu. Teacher's Diary. Memang inspired. Dalam cerita tu pun cikgu dia ajar pedalaman. Houseboat school lagi. Bila cikgu tu tanya cita cita dorang nak jadi nelayan macam parents dorang. Sebab apa? Sebab itu yang dorang tengok sejak kecil lagi. Tak pernah keluar dari zon selesa mereka. So, cita cita dorang pun based on what yang dorang nampak dan biasa.

Dari situlah aku syak apa yang budak tu cakap adalah based on family background. Mungkin budak ni dari kalangan kelompok yang menetap di satu satu kawasan contohnya nelayan atau petani. Sebab, mungkin cara budak tu cakap kalau dia belajar pandai pun at last dia jadi petani jugak.

Mungkin.

Aku wonder juga macam mana cikgu cikgu sekolah dorang bakar semangat dorang untuk berjaya dalam pelajaran dan kokurikulum. Budak budak macam ni kena bagi perangsang yang tinggi dan kerap. Applykan segala teknik pembelajaran yang sesuai dengan dorang. Bagi seronok. Kalau korang nak suruh aku compare ngan budak bandar, budak tadi tu aku tengok cara dia kurang matang. Kalau budak bandar dorang dah pandai buat video tutorial make up kan. Haa..yang ni tak. Dia nampak banyak main.

Aku tak kisah budak tu nak main. Tapi aku macam tak boleh terima dan kesian bila budak tu cakap tak nak pandai.

PadHal budak tu boleh je pandai sebab everybody have potensi untuk pandai dan berjaya. Wonder juga, mungkin kurang galakan dan dorongan dari ibu bapa mungkin.

Ada seseorang ni, dia pernah cakap, "kita kena kawal anak kita. Tak boleh bagi main sangat." Mungkin ada betul cakap dia. Tapi pada aku berpada pada. Jangan terlalu mengongkong. Sampai budak tak boleh enjoy sedangkan umur bermain budak budak adalah sampai 7 tahun. Lumrah mereka. Cuma as parents kena bijak awasi setiap pergerakan anak anak. Tapi janganlah bagi main sampai tak kir masa. Balik sekolah main, lepas makan main, sebelum tido main, bangun tido main. Agak agak lah. Bahagi bahagikan masa.

Pernah terbaca, budak budak ni kalau kita train dari kecik dorzng akan terbiasa sampai bila bila, contohnya:
Pagi belajar
Tengahhari rehat
Petang main indoor/outdoor
Malam belajar/ulangkaji
9.00pm tido

Ada juga budak yang jenis suka tido siang.lepas bejalar tido. Pagi pagi buta jam 4 ke 5 pagi esoknya dia bangun baru belajar. Ada juga. Pasal pernah jumpa aku cerita. Budak pagi pagi cam ni tak de sape ajar. Naturally dia sendiri bangun. Kalau dah anak bangun parents pun kena bangun ya. Tengok anak tu nak belajar. Patents nak buat tahajjud pun sempat.

Macam macam kerenah budak. Pada aku as parents tak kira tinggal dimana sekalipun, bagilah semangat dan inspired story kat budak budak ni supaya berjaya dalam akademik dam kokurikulum. Pantau segalanya pasal anak kita. Google je. Macam macam tips bijak pandai ada. Sayangnya kalau kita abaikan anak anak kita dan sibuk mencari duit. Seimbangkanlah sebaiknya. Anak anak ni layak dapat pendidikan dan hidup dengan lebih baik pada masa hadapan.insyaallah.

PILIHAN HIDUP

4:26 PM

Manusia ada banyak pilihan dalam hidup dia. Namun adakah pilihan yang dibuat adalah pilihan yang terbaik? Aku sendiri banyak pilihan. Tapi tak semua pilihan yang ada adalah pilihan yang terbaik. Ada juga pilihan yang kurang baik. Masa tu kena bijak. Walau kau tak bijak mana macam aku, at time kau kena decide buat keputusan buatlah yang terbaik.

Walau kau nak beli jajan sekalipun, kau tetap kena decide which jajan yang sedap. Yang ni ke yang tu ke..pilihan yang bernasib baik dapatlah jajan yang sedap dan rangup. Kurang bernasib baik dapatlah jajan yang lemau dan tak sedap. Sometimes life is like a game. Gamble je everything yang kau nak buat. Ikut luck. Baik, baiklah. Tak baik redha je lah.

Mase ni iman kau main peranan. Ada perkara yang kita kena usaha jugak. Tak semestinya redha je. Macam cuaca hujan, kalau kaunak balik takkan kau nak cakap "Allah, hujan. Redah je lah.. Basah pun basahlah.. Redha je..nak buat cam ne gi. Takkan nak duduk sini sampai berjam jam?" Padahal kau boleh berusaha, like "Allah, hujan. Kena cari payung la ni. Takkan nak redah. Basah nanti. Tak pun call sesape yang bole tolong." Nampak tak banyak pilihan. Payung, call somebody or tunggu je. Pilih dengan bijak.

Kadang kadang kita lebih anggap sesuatu pilihan tu macam dugaan besar. Mengku, aku pun kadang kadang selalu macam tu. Macam berat sangat dugaan dan ujian padahal bukan apa pun. Kita je yang overthingking sebenarnya. Macam aku, kadang kadang ada orang nak tolong aku, tapi aku ni jenis yang macam taknak menyusahkan orang. Bila orang dah offer sesuatu, dan keadaan tak mengizinkan aku mula la serba salah. Be like, "heish dia dh tolong, takkan nak tolak mentah2? Tapi kalau aku terima benda jauh kot.." serba salah kan. So nak tak nak aku kena fikirkan point point munasabah untuk tolak. Remember kita ada pilihan. Nak terima or tolak. Boleh je nak terima tapi keadaan aku sangat tidak mengizinkan. Dan kalau aku terima aku akan menyusahkan banyak pihak. Jadi aku buat keputusan untuk tolak pelawaan orang tu. So simple. Tapi berat sangat pada aku. Sebab nak jugak jaga hati orang tu sebab dah tolong kita. Tapi keadaan tak mengizinkan terpaksa tolak. Then orang tu pun ok. Lega la.

Itu contoh benda benda kecik. Kalau benda benda besar macam jodoh, nak posting kerja, nak masuk U sebab dapat banyak offer kau kena istikharah jugak. Yeay, everything dalam dunia ni better kita istikharah. Supaya setiap pilihan yang kita buat adalah yang terbaik. Tak semestinya bab jodoh baru kau nak cari sejadah telekung kopiah nak sujud buat istikharah. Everyday pun bole je kau buat istikharah. Kalau sebelum ni jahil, taubat dan mulakan solat fardhu dan sunat. Sikit sikit pelan pelan lama lama terbiasa la. Allah tu maha mengetahui. Maha pengampun. Kita ni hamba DIA yang lemah dan hina je, asal nak belagak sangat. Mintak je kat Allah, for sure DIA bagi punya apa yang kau nak. Tapi jangan la kau doa sekarang dan kau harap jawapan dia sekarang. Mula la melatah macam macam. Smetimes masa tu tak sesuai lagi. Kau kena positif jugak bila time time macam ni.

Contoh kau nak beli kereta or rumah. Jangan la kau doa sekarang dengan narapan Allah makbulkan lima minit lagi kau dapat kereta or rumah. Logik la beb. Mestila kau kena berusaha. Meyimpan. Lama lama dapat la beli kereta or rumah. In between kau jangan berhenti berdoa. Doa je banyak banyak sungguh sungguh. Aku pun sebenarnya cakap kat diri sendiri. Yela aku pun bukan kuat mana. Tapi kena kuat jugak la. Sebab ni hidup aku. Hidup masing masing. Kena kuat. Kalau lemah dan mengharap bantuan orang lain memang tak kemana.

Teringat aku satu kisah ni. Ada seorang ustaz ni dia akan bagi zakat tiap tiap tahun pada yang memerlukan. Tapi ustaz ni cakap tiap tiap tahun keadaan orang yang memerlukan tu sama. Tak berubah. Malah orangnyanpun sama je dari tahun ke tahun. Means orang tu tak bekerja. Ustaz tu cakap setiap kali pergi rumah orang yang memerlukan mesti orang tu tido. Dapat duit zakat sengih sampai telinga. Tahun depan pergi lagi sama. Tido. Yang beza, anak anak bertambah. Kalau orang macam ni macam mana? Tiap tiap tahun harapkan orang tolong. Bukan nak hina, once orang dah tolong, kau berusaha la nak naikkan taraf hidup keluarga kau. Hari ni ustaz tu tolong agihkan zakat sebab kau orang yang memerlukan. Tahun depan ustaz tu tengok nama kau tak ada dalam agihan zakat sebab hidup kau lebih baik dari sebelumnya. Macam tu la bagus. Bukan terlalu mengharap je. Apa kaitan dengan tajuk aku? It is all about pilihan . kau ada pilihan nak hidup senang or stay je macam mana keadaan kau sekarang.

Remember, it always have choice and chance. Choose wisely.Doa . Tawakal.

TENANG LAUT

11:29 PM

Aku ni kadang kadang kalau bosan nak je keluar gi jalan jalan. Alah, bukan nye keluar membeli, keluar jalan jalan. Asal dapat tengok dunia luar cukup la. Ye la dah terperap kt rumah, kadang kadang rasa macam duduk zaman batu gak wei sebab tak tau perkembangan luar. Radio pun dah lama tak dengar. Apa lagu baru pun aku tak tau.

Tapi aku tak de la kisah sangat kalau tak dapat keluar. Cuma kalau dapat keluar memang heaven la jugak. Tapi bila tak dapat keluar, aku lepak je depan rumah. Hirup udara luar. Ada jugak yang suruh aku lepak ngan jejiran tetangga. Tapi takkan nak lepak hari hari. Kacau orang je. Sesekali tak pe la. Lagipun aku bukanjenis lepak lepak sangat hehe.. Jalan jalan ye hikss

Kalau nak lepak aku prefer ke tempat tempat damai macam laut. Duduk sejam dua pun tak apa. Duduk senyap je. Tengok keindahan alam. Jadila. Sorang sorang pun takpe. Asal dapat ketenangan. Lagipun berpahala juga dapat tengok ciptaan Allah ni. Inysaallah.

Tapi kalau dah rumah kau jauh dari laut, usah le pakse nak gi laut. Cari la tempat damai korang. Taman ke, shopping mall ke.. Aku pun kadang kadang suke je lepak shopping mall. Tak beli barang pun. Beli jajan or eskrim lepak kat kerusi sambil tengok orang lalu lalang pun dah ok. Pastu balik.

Aku caye korang pun sama kan..
Sometimes people need their own space. And be lonely. That's it.

TIPS: ISTERI ROMANTIK

11:30 AM

Selalu lelakije yang kita suka kalau dia ada sifat romantik. Perempuan selalunya sinonim dengan perwatakan manja. Dalam sesebuah perkahwinan tak salah kalau perempuan jadi romantik atau over sikit sekali sekala. Kalau asyik selalunya suami yang buat surprise apa kata kali ni kita isteri pulak bertindak. Kalau isteriasyik menerima, letihlah suami yang selalu kena memberi kan. Sesekali isteri kena buat kelainan dan jadi berani sikit.

Ada jugak yang si suami kurang romantik. Apa salahnya kalau isteri yang jadi romantik. Kalau si isteri tu nak tunggu suami dia jadi romantik mungkin lambat la dah dia tau laki dia pemalu. Apa salahnya si isteri start dulu. Mungkin dengan isteri jadi romantik si suami akan terharu dan rasa dihargai walau kau tengok laki kau macam tak ada perasaan, but trust me, deeply in his heart he was touching baq ang.

Try la. Kenapa nak malu?

Antara tips isteri romantik yang aku bole share adalah seperti berikut:

1. Ucapkan Kata Cinta.
Cakap je I Love You selalu kat suami. Sambil cuit-cuit suami ke. Just say it. Sambil kau sembang ke cakap la, "I love you abang"   "Abang, sayang nak cakap ni..I Love You!" pas tu kiss pipi husband sikit. haa..cenggitu...

2. Sweet Notes
Buat la surprise pada husband dengan sweet notes. Macam kalau buat small card dan tulis simple things fromyour heart. "Sayang sentiasa bersama abang walau dalam susah dan senang" -contohnya. Tulis la apa saja, but make sure short and simple. Kalau panjang lebar dah bukan notes lagi dah. dah jadi surat pulak. Bila dah tulis tu letak di mana-mana yang dia akan tengok nanti, example macam dalam beg kerja dia, selit di cermin meja solek, dalam poket kemeja or seluar dalam wallet,mana-mana saja.

kalau rajin bole buat kad yang colourful. For sure laki kau akan simpan kad tu. Seriously. Atau dia akan reply notes korang tu.At least dia akan reply dengan ayat, "I Love You sayang". Tak ke melompat korang. Try la...Tapi bagi aku, jangan selalu. Buat la sekali sekala..kalau selalu bosan juga. Sesekali kau buat tu letak hadiah sikit, macam benda yang dia suka. Baju baru ke, Keychain ke, Casing fon MU ke, buat cupcake kegemaran dia ke, apa sahaja favorite laki korang.

3. Layan Suami Dengan Meminati Kegemaran Dia.
Kalau kau suka bola, join diatengok bola walaupun kau zero pasal bola. Kalau laki kau suka mancing, follow je dia walau kau bosa tahap dewa. Kalau laki kau suka games kalu jadi partner dia lawan games walau kau asyik kalah. Just support him and trust me nanti masa kau tengah sukat tepung nak buat kek dia mai tolong kau pulak. Masa kau nak masak gulai, laki kau rela hati mai tolong siang ikan. Trust me.
Benda-benda macam ni kau buat jangan harapkan balasan apa-apa dari suami kau, just do it dengan ikhlas. Insyaallah lama-lama suami kau pun romantik dengan kau.Malah sama-sama romantik.

Paling penting, layan masa dia makan. Teman dia makan. Walau kau dah kenyang, just teman dia makan. Trust me, lelaki memang suka. Kalau ada yang tak suka aku tak tahu la pulak..

4. Buka Pintu Sikit Time Mandi.
Masa nak mandi tu and korang tau laki korang ada dalam bilik or korang bajet dia akan masuk bilik, korang bukak la sikit pintu bilik air tu. Ala-ala lupa nak tutup rapat la. And korang pun bole agak apa babak seterusnya kan. Kalau laki kau tak respond kau sabar ye. Teruskan usaha. Ataupun buat-buat mintak towel kat laki kau. Nanti laki kau hulur towel kat kau and kau bukak pintu bilik air luas-luas dan lakikau tengok keadaan kau...dan korang tahu apa akan jadi.

5. Pakai Seksi + Make Up + Wangi
Malas tulis panjang. You know what to do right?

6. Wangi Selalu.
Ingat isteri,anda harus kelihatan menarik,kemas, terurus dan wangi. Wangi.Walaupun kau tak makan produk terlajak laris,takkan kau tak pakai bedak sikit kat muka? Pakai la bedak sikit, calik lipstik dan sembur minyak wangi.  Laki mana yang tak suka bini dorang kemas dan wangi. Nak-nak rajin senyum.

7. Layan Macam Raja.
Layanlah suami korang macam raja. Walaupun kelihatan korang macam kuli, tapi dalam rumahtangga tak ada istilah kuli. Buat seikhlas hati insyaallah pahala dan syurga ganjarannya. Layan sebaiknya. Tolak ansur juga penting.

Akhir sekali, doa yang penting.  Google lah,banyak doa-doa untuk bahagia rumahtangga. Beli buku berkenaan rumahtangga. Tambah ilmu. Insyaallah.


YURAN TADIKA VS UNIVERSITI

11:49 AM

Nak membentuk anak-anak haruslah dari seawal usia agar dia menjadi 'seseorang' bila besar. Tengok iklan susu di televisyen tu. Hebat je anak-anak dorang dalam iklan tu kan. Iklan je pun, tapi nak bagi tahu bahawa dari iklan tu pun kita bole nampak 'pendidikan' yang ditunjukkan. Contohnya, interaksi ibu bapa terhadap anak seperti masak didapur, bermain aktiviti outdoor dan merekacipta bersama-sama. 

Point is, not only sebab kau minum susu je kau bole pandai, tetapi faktor sokongan sekeliling tu yang akan mengambangkan neuron otak agar bersambung. Dan terus berkembang. Hal ini melibatkan proses tumbesaran dia.

Adakah ia sesuatu yang mudah? 

Baru-baru ni kan kecoh pasal yuran tadika swasta lebih mahal dari universiti. Diakui memang mahal, dah hanya golongan yang mampu sahaja boleh hantar anak ke tadika yang berkenaan. Aku pernah berkhidmat di tadika swasta. Aku nak cerita betapa ramai ibubapa yang request nak anak dorang masuk ke tadika swasta. Kebanyakkan dari golongan sederhana sampai kepada kaya-raya.

 Image result for yuran tadika lebih mahal dari universiti

Itu pilihan ibu bapa. Sebab apa? Sebab aktiviti yang ditawarkan menarik minat ibu bapa. Pendidikan awal kanak-kanak memang penting. Sebab itu ramai ibu bapa dah timbul kesedaran nak hantar anak ke tadika swasta yang aktiviti dia aku boleh cakap ohsem! Seriusly.

Tapi depends on how that teacher teach la. Yang tu bab lain. Apa yang aku nak cakap yuran mahal sebab apa? Sebab kos nak buat aktiviti tu. Nak beli barang. makan sedap. Nusery sebelah petang. Even tahunan. Pelbagai aktiviti bulanan dianjurkan. Dan sebagainya. Ala,korang pun bole bajet kan. Nama pun swasta. Nak nak segala mak nenek harga barang naik sekarang. dengan cukai bagai. hurgh..

Tapi bagi aku, semua ni penting sebab kita nak bentu anak-anakkita menjadi seorang yang aktif dan bijak bila besar. Balance akademik dan kokurikulum.Aktiviti-aktiviti yang dibuat tu pun budak-budak yang run sendiri dengan guide dari teacher. That is we called it role play. 

Benda-benda cenggini memang mencabar. Sebab ragam budak. You knows la kan. Kadang petang, basah peluh teacher tu. Tapi gaji biasa. Namun tak ada teacher tadika yang merungut pun gaji sikit (aku sure mesti ada jugak yang merungut.). Yang penting pahala berterusan insyaallah.

Kalau di universiti, kelas air cond, lecturer cakap buat esaimen bla..bla..dah dismiss kelas. Senang. Gaji ribu riban. Budak U dah besar. Dah kenal mana betul mana salah (walau ada yang tak reti-reti bahasa). Budak tadika kau ingat dorang tahu? Ibu bapa dan guru la yang kena bagitahu,guide budak-budak ni mana good, mana bad.

Jadi bagi aku yuran sebegitu setimpallah dengan keadaan pembelajaran di tadika swasta. Namun kalau ia terlalu mahal dan membebankan mungkin pihak tadika berkenaan bole buat penambahbaikkan. 

Lagipun ia bukannya wajib untuk setiap ibu bapa hantar anak ke tadika swasta. Iahanya pilihan yang ada. Ikut kemampuan. Tak semestinya, mahal=berkualiti. Ada yang murah tapi berkualiti. That is paretns choice. Choose wisely. Jangan jadikan anak sebagai mangsa. Dah masuk tadika swasta,bulan-bulan taklarat bayar pindah tadika lain. Tadika lain pun mahal pindah lagi. Kesian anak. Baru nak berkembang otak dia,dah kena ganggu..baru nak kembang, dah short kat mana-mana..

To those parents, Pilih lah yang sebaiknya ikut kemampuan. Yang penting pendidikan dirumah tu sebenarnya. Kan?

KUTU KUIH RAYA KETUK-KETUK AIDILFITRI 2017

11:30 AM

Korang pernah main kutu kan? Kalau tak pernah tapi korang mesti tau konsep main kutu kan. Biasa yang common sekali main kutu duit. Kalau kat kampung-kampung ada buat kutu barang-barang dapur. Kutu tupperware pun ada jugak! Macam-macam lah.

Kali ni aku nak perkenalkan kutu kuih raya untuk 2017ni. Macam kutu-kutu sebelum ni, korang just baya bulan-bulan ikut jumpah yang ditetepkan until Mei. Dan June nanti proses pengeposan kuih raya akan dijalankan. Means sebelum raya korang dapat kuih yang korang order tu.

Kalau korang tunggu dekat-dekat nak raya baru beli, mungkin korang akan terasa duit banyak keluar. Memandangkan sebekas kuih raya pun boleh tahan harga dia sekarang. Jadi, dengan join kutu kuih raya ni, korang tak de la terasa sangat duit tu keluar banyak. kan..kan..

PAKEJ 5 Balang:

-Bulanan RM37.50 
-Mula dari FEB hingga MEI
-Sebelum raya dapat Cookies



PAKEJ 10 Balang:

#Bulanan RM75.00
#Mula dari FEB hingga MEI
#Sebelum raya dapat Cookies

FREE POSTAGE jika:

Cookies : 24 Balang keatas (plus/minus 50-55biji sebalang)
Kraker/Kerepek : 17 Balang keatas.

Hubungi: Hidayah 013 970 2337

Nak Tester kit pun ado tau. Bolerase dulu. Tapi kalau aku dah alang-alang tu beli je banyak-banyak terus. Brand Ketuk-Ketuk Aidilfitri ni dijamin sedap weh.



Acaner?Cun tak? Pikir ape lagi. Moh le...

JADI BERSERI-SERI

12:52 PM

Detox. Adalah umpama membersihkan badan kita dari segala 'kekotoran' dalaman.
"Sapa cakap aku kotoq? Mulut baik sikit na."
Bukan nak kata korang kotor. But benda sehari-hari yang korang makan tu boleh menyebabkan beberapa kesan pada badan korang. Macam badan penuh angin,mesti korang rasa tak selesa.

Jadi dengan nak kurangkan ketidakselesaan pada badan ada yang ambil supplement, makan ubat yang beli kat farmasi or toko-toko jamu. Tak salah. Boleh je nak makan, tapi yang aku nak cerita ni berkenaan dengan air detox or infused water yakni air campuran buah-buahan dan herba untuk mengurangkan ketidakselesaan dalam badan. Air detox ni lebih yakin sebab darisumber semulajadi.

Macam aku, aku sendiri dah lama tahu pasal detox ni. Cuma nak amalkan tu kau faham-faham la dia punya level kemalasan tu tahap dewa. Tapi kali ni rajin pulak nak buat dan amalkan. Kesedaran kecantikan dan kesihatan tu baru datang. ehem..

Aku start dengan buat detox berkenaan penghadaman aku. Well, makan macam-macam dan aku faham keadaan perut aku yang kepenatan nak hadam haha. Jadi aku membantu perut aku dengan air detox ni. Aku buat air citrus je. Limau sunquick dan lemon. Dah buat tu minum la dengan yakin dan tawakal pada Allah. Ape-ape pun dengan izin Allah k.

Baru la berseri-seri uollss..



Ada banyak resepi air detox ni. Sampai tak larat nak follow. Tapi korang bole je try kan.  Boleh uhsa sini untuk 21 resepi air detox.

SEPI SEORANG WANITA

12:58 PM

Wanita atau perempuan ni dia ada secebis hati yang sangat lembut dan sensitif. Walau luarannya kau tengok dia sado,badan berketak-ketak sebab pergi gym but trust me, tetap ada taman dalam hati dia. Pompuan ni kadang-kadang dia bukan tunjuk sangat apa dia rasa. Antara sebab yang dia taknak tunjuk sangat apa yang dia rasa:
#takut membebankan
#rasa macam tak patut share dengan orang
#rasa tak penting
#ish, ngade-ngade pulak nak luahkan perasaan. Dah besar kan.

Selalunya yang type pendiam mesti fikir macam ni. Mengaku, aku kadang-kadang macam ni. Nak luahkan tapi rasa macam tak patut..bla..bla..bla..sudahnya berbicara dengan diri sendiri.

Pompuan ni sifat dia suka disayangi, dibelai manja, dan segala sifat yang lemah lembut. Let say kalau kau ada pasangan, kau tak la lonely sangat kan. Tapi kalau sehari pasangan kau tak sms or whatsapp kau akan rasa sunyi. Even kalau kau keluar dating, dan partner kau main fon or sembang dalam fon dengan member lain dengan topik lelaki, kau tetap akan rasa lonely walau partner kau depan mata. Dan ia sedikit sebanyak akan mengganggu mood pompuan tu. So lonely. Dah la jarang sms,bila dating main fon pulak. What for?!

Kadang-kadang nak betulkan mood pompuan ni kau bagi je apa yang dia suka. Then dia akan senyum sampai telinga. But kalau kau ignore dia sekali lagi dia akan moody balik, and bila kau pujuk dengan kau buat benda yang dia suka pun kali kedua will be like..tawar hati. Tapi as pompuan pun kita kena la bagitahu apa yang dirasa so that yang berkenaan faham. You know, komunikasi tu penting.

so be careful kepada yang berkenaan..

Pernah satu hari aku nangis sesungguhnya lepas solat luahkan dekat Allah. Cara luahkan tu macam kau sembang ngan best friend kau. Luahkan apa yang rasa. At last aku rasa puas but still rasa macam tak kena. Kalau kau ada masalah dengan orang, then tell that person apa yang kau rasa. Then baru kau akan puas-sepuas-puasnya. Depends on problem jugak. Kalau masalah yang boleh memudaratkan better fikit pat juta kali or fine someone untuk jadi orang tengah or whatsoever yang kau rasa munasabah.

Image result for kelembutan wanita

Tapi benda-benda cenggini selagi boleh kawal, as pompuan kena la kawal. And lelaki pun walaupun ada yang lelaki jenis'tak kisah' jangan la ignore partner kau. Dia pun ada hati and perasaan what. Curi masa untuk partner kau. Biasanya lelaki yang gentleman pandai la amek hati (sebelum kawin). Lepas kawin ok lagi. But please be gentleman sampai tua k. Jangan masa zaman romeo je gentle. Pompuan memang suka kalau lelaki gentle.

Tapi kalau dah kau lelaki yang jenis tak gentle jangan la paksa diri nak bagi gentle supaya pompuan suka. Just be yourself la. Pompuan pun bukan semua sama. Ada yang jenis tak kisah, ada yang low profile,ada yang berlagak, ada yang jenis cakap besar,ada yang clumsy ada yang comel ada yang kurus kering ada yang manis. Macam-macam. Semua anugerah terindah dari Allah. 

Well said, bila dah besar, otak kau dah boleh hadam baik buruk, halal haram, kau boleh decide sendiri sebenarnya. But please don't be too childish. Nampak tak matang disitu.


TIPS: HOUSEWIFE

12:00 PM

Pompuan ni dia kadang bukan boleh dok diam. Kalau dok tido je pun nanti mendap. So nak bagi aktif dan berpeluh kena buat aktiviti sikit yedak? Hehe.. Bole baka lemak sekali. Fit giteww..

Jadi nak bagi berpeluh kena buat kerja-kerja surirumah yang berjaya sikit. Kalau yang kerja tu bole buat time cuti hujung minggu. Kalau memang surirumah bole buat terus.

Tips 1: Bersihkan kerusi kayu.
Kadang-kadang kita tengok berhabuk je kerusi kayu daru jauh. Bila pergi dekat tak nampak apa. Ha..maknanya memang berhabuk so sila lap eh. Amek air dan campurkan dengan pelembut baju. Any brand. Dan celupkan kain, perah betul- betul dan lap di kerusi dan meja kayu.

Tips 2: Langsir
Rajin-rajinlah basuh langsir. Sekurang-kurangnya setahun sekali. 6 bulan sekali pun orait jugak. Kalau rumah kau beso dan banyak langsir buat ikut bahagian. Mula- mula bersihkan langsir bilik. Then ruang tamu. Dan seterusnya. Agak-agak lah. Kalau lawa lagi. Tak payah basuh. Ni yang dah kusam berhabuk tu silalah basuh. Takat sembur pewangi buat apa kalau tengok penuh dengan sarang labah-labah.

Tips 3: Lantai
Lantai memang kena sapu selalu. Biar orang tengok bersih je. Pastu mop lah sesekali. Kalau yang lantai tile tu bole guna campuran pencucu lantai, cuka dan air suam. Dan mop. Sure besino-sino.

Tips 4: Bilik air & tandas.
Rambut di lubang bilik air tu tolonglah buang eh. Jangan dibiar sampai banyak sampai dah boleh buat rambut palsu baru nak buang. Geli weh. Buang je. Asal nampak buang. Asal naik taik lalat kat simen or tile bilik air tu berus. Berus seminggu sekali pun bagus.  Biar la rumah kau tak ada tile lawa, biar la orang tengok biase je. Janji bersih. B.E.R.S.I.H

Tandas pun begitu. Sila cuci dan berus selalu. Flush tau lepas guna. Biar apa? Biar bersih. Kalau nak tengok seseorang tu macam mana, cuba terjah pergi rumah dia tengok macam mana. Kalau ruang tamu bersih tersusun rapi barang-barang belum tentu tandas dia bersih. Try pergi tengok tandas, kalau bersih maknanya orang tu pembersih dan rapi. Kalau tak kau tafsirlah sendiri.

Tips 5: Dapur.
Senang je. Lepas masak, lap la minyak di dapur dan kabinet tu. Lap meja. Bagi kemas. Susun elok-elok barang yang ada kat dapur. Peti ais kasi kemas. Buang mana-mana barang yang rosak. Letak dalam bekas elok-elok. Susun barang dalam peti ais cantik-cantik. Lap sikit pintunpeti ais tu kalau dah bekerak. Confirm lawa.

Tips 6: Bilik tidur.
Yang ni pun senang. Cuci cadar seminggu sekali or sebulan sekali. Bukan cadar je, sarung bantal sekali. Kemas almari bagi tersusun baju-baju dalam tu. Lipat elok-elok. Mana-mana baju yang dah tak pakai bole letak dalam kotak dan hantar ke mana-mana pusat yang menerima baju-baju terpakai. Make sure baju tu lawa lagi. Yang buruk boleh buat kain buruk or buang aje.

Bilik pun kena kemas. Susun atur bilik sesekali tukarlah. Biar mood baru datang. Baru cun.

Tips 7: Ruang tamu.
Yang ni memang kena makesure kemas dan rapi selalu sebab kita tak tahu bila tetamu nak terjah datang. Kalau ada orang datang pun at least dah kemas dan bersih. Susun atur ruang tamu pun kalau boleh tukar la sikit. Biar fresh sikit tengok.

Apapun yang penting bersih. B.E.R.S.I.H. Bia la rumah kita biasa-biasa je, janji kemas,bersih,rapi dan wangi. Hikss..


MAIN-MAIN AURAT

10:49 AM

Fesyen zaman sekarang memang cecantik, gojes, meleleh air liur tengok orang bergaya cecantik. "Eh, nak gak lawa cam die."
"Lawa la baju tu. Order lah." Trend online sekarang kan. Klik dan tunggu abang posmen datang hanta. Dapat je barang trus koyak percel dan try depan cermin.

Fesyen muslimah pun dah maju sekarang. Banyak onlineshoppe yang jual tudung labuh. Shawl lebar dan labuh. Baju longgar. Tapi kan, knape model dia pakai skinny? Ok tu model je. Abis model tu bukan Islam ke? Model tu la yang bagi contoh kat masyarakat untuk berfesyen macam tu. "Ala..ko tengok model tu. Muka dia muka mat salleh. Bukan Islam la." Eh? Centu eh? Ntah la.

Pompuan sekarang pun kalau pergi pasa malam baju bukan main ketat melekat nampak segala aset. Seluar pun ketat sampai nak terkoyak nak kasi tonggek? Pakai tudung selempang nampak lurah dengan jambut unta dia tu. Kadang-kadang aku tengok dorang ni pelik jugak. Nak bergaya ke nak bogel? Honestly baik bogel je.

Baru-baru ni tengok drama sebabak. Hakak ni keluar rumah pakai kain batik, t-shirt lengan pendek dan pakai tudung. Dok lepak belakang rumah sembang ngan jiran. Dok sembang-sembang tu tetibe lalu sorang ni. Ustaz la kita panggil dia. Ustaz ni lalu ngan anak dia. Tujuan dia nak sampaikan hajat untuk ke kenduri anak dia nanti. Hakak yang pakai baju lengan pendek ni terus duduk masukkan tangan dalam tudung. Malu katanya ustaz tengok dia pakai lengan pendek. Ustaz tu tak kata apa pun. Buat2 tak dengar kot.

Lepas ustaz tu pergi hakak tu buat macam biasa. Sambung sembang balik. Laki lain lalu pun buat biase je. Eh? Ngan ustaz je ke malu? Baru ingat aurat? Dengan lelaki lain yang lalu lalang tu tak malu pulak? Eh? Cam ne tu? Dengan Allah tak malu pulak? Suruhan Allah macam mana?

Suruhan Allah?

Kata sorang penceramah ni apa yang dilarang yang tu kita nak buat. Larangan Allah dia langgar. Kalau kau larang adik laki kau jangan mencuri pun apa dia heran.

Tanyalah setiap manusia diatas muka bumi ni kemana mereka selepas mati. Banyak yang jawab Syurga. Namun adakah amalan kita melayakkan kita ke syurga?

Kalau sebelum ni pakai skinny, tukarlah pakai slack or jeans longgar.
Kalau sebelum ni pakai inner je keluar jalan-jalan, tukarlah pakai t-shirt lengan panjang dan labuh menutup pinggul.
Kalau sebelum ni pakai shawl belit leher nampak lurah, pakailah shawl dengan sebaiknya dengan menutup dada.
Kalau sebelum ni tak pakai handsock or stokin, pakailah sekarang.

Tak salah nak bergaya. Cari role model yang sesuai dan ikutlah semampunya. Macam Heliza Helmi. Lawa je dia bergay. Tutup aurat. Comel je. Kita semua pun comel dengan gaya kita sendiri. Kalau kau pakai baju cam ayam beli kat pasa malam tapi kalau kau pandai suai padan dan jalan dengan penuh confident for sure orang akan tengok kau dan orang ingat kau beli baju mahal. Percayalah.

Jom sama-sama cari redha Allah. Jaga aurat kita. Jaga solat kita.

TIPS: KAHWIN JIMAT

2:00 PM

Untuk majlis perkahwinan yang super gemilang dan meriah adalah impian bagi ramai individu. Namun ada jugak individu yang gemarkan majlis sederhana dan ringkas. Katanya "Yang penting yang wajib." Disebabkan desakan trend terkini yang berkonsepkan Hipster or Less is More membuatkan ramai pasangan yang bakal berkahwin inginkan sesuatu yang menarik di hari bahagia mereka. Once in a life right?

Tetapi, ikut kemampuan lah. Jangan terlalu memaksa sampai sangup bergaduh adik-beradik, bermasam muka, pinjam duit sana sini sebab nak grand. Remember, apa jua konsep majlis yang nak buat haruslah dirancang ikut bajet yang ada.

Ni nak cerita pengalaman sendiri, Buat listing bajet dan barang hantaranyang perlu dibeli. Macam aku,barang hantaran aku bajet RM1000 je. Itu untuk 6 bekas which is:
-Kemeja lelaki
-Sling bag/wallet/belt
-Purfume
-Kain Pelikat
-Sejadah
-Towel Sulam

Kelihatan tak ada apa yang grand kan? Tapi ikut bajet dan keperluan lah. Kalau kau ada duit boleh je nak beli jam mahal, gadjet, or others thing yang mahal-mahal. Like I said, ikut kemampuan dan bajet. Barang-barang yang aku beli tu aku gubah buat bekas hantaran yang simple. Ok, my cousin yang gubah, contohnya kain pelikat cousin gubah bentuk tengkolok, sejadah jadi jam dan towel jadi tugu for dua ekor swans yang make love.

Swans tu sepatutnya mengadap each other.
Jatuh habis tengkolok tu..haha
Susunan baju pun dah tak betul..
Trend tagging kan sekarang, so I DIY je. Gunting lebihan kad kahwin yang ada.

Yg ni sponsor.
Banyak yang senget benget dah hantaran tu. You knows kids nowadays. Nak nak bilik pengantin is open for public kan..


For pelamin memang 100% buat sendiri. Tukang sendiri. Cari kayu pallet di mana-mana kilang yang dah tak mau guna kayu tu, korang boleh pilih yang lawa-lawa. Jangan pilih yang reput pulak. Then design or google search sendiri pattern yang korang nak buat untuk pelamin. Ada yang cakap ala..kau ada orang tolong buatkan pelamin senang cakap la. Up to you la. Kalau rasa boleh upah orang buatkan pelamin pallet silakan, kalau ada kawan bole minta jasa baik dia buatkan and nanti pelamin tu korang boleh sewakan or boleh buat hiasan dan kegunaan sendiri di rumah bila korang dah pindah lepas kahwin nanti. Kalau sewa pun range dalam 300 dan keatas.

DIY je.
Untuk perjalanan majlis macam Khemah, katering, photographer whatsoever tu, korang boleh jimatkan dengan upah sedare-mare korang yang berbakat jadi photographer.  Kalau nak fefeling retis boleh lah hire professional photographer. Tapi ada je photographer yang murah dan bagus kualitinya. Cuma nak cari tu 1 dalam 1000 la sebab yang aku jumpa mana-mana yang murah tu kualiti kureng dan kuantiti yang diambil gamba yang tidak memuaskan. Means sikit.

Korang boleh pergi butik pengantin dan deal segala pakej yang ada disitu. Macam di area Taiping, Perak adasatu butik Shila Bridal ni dia bual all in one tau:

-Katering (bole pilih menu)
-Khemah (Arabian stye with scallope) (5 for guess and 1 for pengantin)
-Hiasan meja pengantin
-Hiasan bilik pengantin
-Pelamin
-Photographer (outdoor indoor)
-Baju sanding
-Baju nikah
-Make up 2x

Cuma DJ je tak ada.But dorang boleh tolong carikan if korang nak. Aku dulu pasang lagu kat laptop ngan speaker sendiri je. And semua-semua tu dalam lingkungan harga mampu milik korang. Below RM13K. Cuba korang ambil dari lain-lain orang, means katering orang lain, photographer orang lain mesti harga dia berbeza. setakat 2016 harga dia untuk full pakej ni below RM13K. Mungkin ada perubahan atau penambahbaikkan untuk 2017 I dont know. But try la bagi pengantin yang dok kat Perak tu.

Ini aku tulis untuk full pakej majlis kahwin. Da juga pakej yang sederhana, simple.. Harga pun Below RM10k, RM5K tengok la pilihan korang.

Ini aku tulis bagi yang deal ngan planner. kalau nak plan sendiri dan buat gotong royong lagi cun sebab sekarang kalau buat gotong royong lagi meriah sebab dah jarang-jarang buat kan. Bila buat tu memang meriah la. Orang cakap biar penat asal puas hati.

Kalau nak lagi jimat boleh buat majlis akad nikah kat masjid and sewa 1 khemah and buat makan-makan dalam 150pax. Jemput family and close friend je. Majlis pun buat kat masjid je. Makan-makan kat masjid je. Simple but penuh barokah. Ada member dah buat. Tengok simple, but really meriah tau. Kalau nakplan buat mcm ni boleh deal ngan pihak masjid. Member aku tu buat nikah sebelah petang, so, menu dia menu makan petang. Boleh jimat dah kan. Buat la Bihun goreng ke, bihun sup ke, kuih sikit dan air. Dah. Nak posing pun tak segan sebab family dengan close friend je. Macam majlis tertutup giteww.

Oklah, kepada bakal Pengantin jangan lupa buat checklist dan bajet korang k. Plan elok-elok. Insyaallah majlis korang smooth je.

CILI LAKSA

2:00 PM

Semalam dimurahkan rezeki, biras hantar laksa. Alhamdulillah rezeki. Rasa laksa tu seperti laksa-laksa lain di yang pernah aku makan. Sedaplah jugak. Tapi takpuas tau sebab aku lagi suka laksa beras. Puas rasa bila kunyah tu.

Kalau kat kampung aku kat Kedah, Laka Teluk Kechai paling win. Tapi kak ipar cakap dah tak se-umph dulu-dulu.Apepun bagi yang singgah ke Kedah boleh la try nanti. Waze aje k.

Lama dah aku tak makan laksa. Rasa enjoy jugak walau kunyah tak puas. hehe..Then ter-FB pasal laksa yang tajuk dia Sebab apa orang dalam pantang tak boleh makan laksa. Aku pun wonder jugak kenapa laksa takboleh makan waktu pantang and demam. Tapi aku tak ambil port sangat.



Tapi semalam aku baca kira dapat tambah info la jugak. Antara sebabnya dikatakan 'sejuk'. Sebab sejuk sebab dimasak dua kali. Which is not good. Ada jugak yang kata sebab bunga kantan dan jenis ikan yang digunakan untuk buat kuah.

Macam-macam sebab kalau google sampai tak tahu yang mana satu betul. Kang pantang sangat kang tak ada zat pulak. hehe..Bila tak pantang, masalah jugak...ate,acaner?

DRAMA TV REVIEW | IMPOSTERS SEASON 1

9:57 AM

Semalam aku rakam series Imposters i channel DIVA. Aku tengok iklan mantop.So,aku rakam. Ternayata cerita dia best. Bagi penggemar drama-drama english mesti teruja tengok series terbaru yang fresh from U.S tau.

Drama ni kisah pasal sorang pompuan ni aku lupa nama dia sebab banyak sangat nama, tapi rasanya Maddie kot nama sebenar dia. Dia ni pandai main tukar-tukar identiti untuk curi hati lelaki kaya dan kahwin dan curi sekali duit-duit serta segala kekayaan lelaki malang yang menjadi mangsa pompuan ni. Pompuan ni memang licik la. Tapi dia ada lagi dua orang member yang turut mengukuhkan lagi lakonan pompuan tadi.

Pompuan ni memang cantik la,pakej,pandai bergaya, sweet talker, nampak educated, dan penuh pesona la dalam cite ni. Sebab tu dia senang je nak pikat hati mana-mana lelaki kaya a.k.a mangsa.

Image result for imposters tv show
Ni Watak-watak dia untuk episod 1 je tau. Episod 2, 3 tak tau la banyak mana watak dia.

Lepas habis satu mangsa dia dah ambil duit,then dia lari dan tukar identiti lain dan ready untuk cari mangsa baru. Tapi dengan gaya lakonan yang professional la. Dorang ni bukan bergerah sendiri. Dorang ni dapat satu arahan dari seseorang yang dipanggil 'Doktor' untuk jalankan tugas dorang.

Selepas beberapa mangsa yang pompuan di dah perdaya, dia ingat dia hebat la. Tapi bekas-bekas suami dia bukan bodoh. Bekas-bekas suami diaturut siasat siapa pompuan ni. Cari dan selidik la. Sanggup gadai jam mahal sebab nak cari pompuan jahat ni. Dorang kan dah tak ada duit,so kena la gadaikan jam mahal. Gaya hidup pun dah tak semewah dulu.

Bagi aku, dramani memang best. Dan episod pertama pun dah menarik jalan cerita dia, mungkin untuk episod seterusnya lebih menarik dan aku memang teruja nak tengok sambungannya. Jalan cerita dia tak lembab. Ok,dan penuh curiousity bagi sesiapa yang tengok. Bagi aku, sesiapa yang suka english series macam cerita FBI tu,macam Criminal Minds ke, CSI ke, Hannibal ke..Supernatural ke, Elok la korang tengok drama ni sekali. Memang highly recommended.

So,sama-sama kita nantikan episod-episod seterusnya di Channel DIVA,Hari Rabu jam 10pm (Malaysia)

SAPU-SAPU TERUS LICIN

11:00 PM

Pompuan ni kalau tak ada losyen tak sah. Walau pun pompuan tu tak berapa care pasal penjagaan diri, at least dia mesti pernah ada sebotol kecik/besar losyen seumur hidup dia. Trust me. At least sebijik botol. Perempuan ni kan Lembut sifatnya, harusla kena ada pelembut untuk kulit-kulit mereka. Hikss~



Tadi pagi ada terbaca pasal seorang laki ni dia share pasal rahsia perempuan. Dia cakap first, pompuan suka bermanja. Ok, boleh terima. Sekasar mana pun perempuan tu  dia mesti ada sifat manja dalam diri dia. Even dia tomboi sekalipun sure dalam hati ada taman beb. Lumrah perempuan.

Second, Penulis tu tulis pompuan suka surprise. Bole la. Bagi aku everybody suka surprise even lelaki. Cakap, sape tak suka hadiah or berita gembira? Tell me..

Third, tamak. Seriously perempuan tamak? What kind of perempuan tu? Tamak mende wei? aku ilek je..

And last one, pompuan senang cemburu. Baca ayat dia..'senang'.. er..hello kaum adam, uollss rilek je ke kalau your girl sembang mesra dengan lelaki? Lelaki ni, setahu aku kalau pompuan dia puji lelaki lain pun dia dah jeling senget-senget je kat pompuan tu. Everybody ada sifat cemburu ape..

MAIN-MAIN KUTU

9:00 PM

KETUK-KETUK AIDILFITRI jenama kuih raya yang memang kegemaran semesta alam. Hatta, Kau tengok serdak-serdak kuih dalam bekas dia pun kau terliur. Tu kau tengok serdak je, bau kau tak cium lagi. Memang menggoda.

Seingat aku la..dah dua tahun memang dok makan kuih raya keluaran Ketuk-Ketuk Aidilfitri ni. Memang tidak mengecewakan. Kalau tetamu datang memang licin. That is why we all serve the best only for those mai raya rumah kami. Hikss~

So, raya tahun ni kelihatannya semakin hampir,so korang masih belum terlambat kalau nak join main kutu kuih ni. Nanti dekat-dekat nak raya dah dapat kuih. Tak ada la nakkluar duit sekali gus beli kuih last minute yang korang akan rasa  "Ala..banyaknya duit habis..." 

Kalau start main kutu dari sekarang,korang tak akan terasaduit korang habis banyak. And..and..and..paling awesome bila korang bole usha-usha baju raya and shawl raya and kasut raya yang lelawa kat IG or Fb tu..haaa tak ade la dok garu kepala nak save duit untuk kuih raya lagi sebab korang dah bolemenyimpan sikit-sikit dengan main kutu. Best kan..best kan..hehe

PAKEJ KUIH RAYA KKAF 2017 batch #2 telah dibuka! 🌷Pakej 5 balang🌷
🍪 bulanan RM25 SAHAJA
🍪 mula Dec 2016 - Mei 2017
🍪 sebelum raya dapat cookies 🌷Pakej 10 balang🌷
🍪 bulanan RM50 SAHAJA
🍪 mula Dec 2016 - Mei 2017
🍪 sebelum raya dapat cookies

Mudahkan?

Cookies anda tentukan sendiri... Pilihlah yang mana berkenan di hati... Anda tentukan apa yang anda inginkan... Kami sekadar memberi pilihan... Lagi cepat anda menyimpan, lagi rendah komitmen bulanan anda.

Hubungi :
0139702337 (hidayah)
#kuihraya #mainkutu #kutukuih #ketukketukaidilfitri #ketukketukramadhan #jjcm #jalanjalancarimakan #makanmakan #makansedap #biskut #biskutraya #cookies #cookiesraya #doorgift #perlis #kedah #cookiessedap #sayajual #sayajualmurah

PAKEJ KUIH RAYA KKAF 2017 batch #2  telah dibuka!


🌷Pakej 5 balang🌷
 🍪 bulanan RM25 SAHAJA
 🍪 mula Dec 2016 - Mei 2017
🍪 sebelum raya dapat cookies


🌷Pakej 10 balang🌷
 🍪 bulanan RM50 SAHAJA
🍪 mula Dec 2016 - Mei 2017
🍪 sebelum raya dapat cookies

 Mudahkan? Cookies anda tentukan sendiri... Pilihlah yang mana berkenan di hati... Anda tentukan apa yang anda inginkan... Kami sekadar memberi pilihan... Lagi cepat anda menyimpan, lagi rendah komitmen bulanan anda.

Hubungi : 0139702337 (hidayah)

 #kuihraya  #mainkutu  #kutukuih  #ketukketukaidilfitri  #ketukketukramadhan  #jjcm  #jalanjalancarimakan  #makanmakan  #makansedap  #biskut  #biskutraya  #cookies  #cookiesraya  #doorgift  #perlis  #kedah  #cookiessedap  #sayajual  #sayajualmurah

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images