TIPS : HILANGKAN BOSAN

11:54 AM

Aku tak tau kenapa dua tiga hari ni asyik tido. Mula tu tido lama gila sampai malam tak bole tido. Bila pagi esoknya pun tak bole tido. Malam bole tido macam biasa. Pagi esoknya pulak rasa mengantuk yakmat. Tido dalam sejam. Ok asyik sembang psal tido dah kenapa kan. Haha. Aku pun tak tau. Mungkin sedang luahkan rasa bersalah aku sebab dah tido banyak.

Jadi aku tak boleh layan sangat rasa mengantuk aku yang tak kira masa ni. Jadi aku kena buat sesuatu. Means aktiviti. Kalau aku layankan tido aku ni memang otak akan rasa mendap and rasa lemau and tak bermaya je untuk detik detik mendatang. Haaa...sastera ayat.

TIPS 1 : BUAT KERJA RUMAH
Pagi lepas sarapan terus aku tido. Ah sudah pehal mengantuk sangat ni. Memula ak layan gak tido tu..pastu memang tak boleh jadi dh. Kena buat keje ni. So aku buat kerja kerja rumah. Walau pada pandangan mata rumah kau dah bersih cuci calat, buat jugak keje rumah. Sapu sampah, mop lantai, ubah susun atur perabot. Buat je walau rasa mcm errr....tapi buat je. Kemas 1 rumah. Dari ruang tamu sampai dapur. Kalau ada 3 4 bilik pun kau kerjakan je la sampai petang. Haaa.... Baru workout nama dia hehe..

TIPS 2 : BERKEBUN
Kedua kau boleh buat outdoor activity. Gardening. Buang ranting2 mati di pokok bunga kau. Ubah susun atur pasu bunga. Cakar sampah dan sebagainya. Kalau kau dok kampung boleh cuci reban ayam sekali hehe.. Buat sekeliling rumah. Biar bersih. Bukan nak tunggu raya je nak bersihkan rumah. Anytime beb..anytime.

TIPS 3 : KELUAR WINDOW SHOPPING
ok tips ni aku suka. Haha..suka sangat..suka suka suka..

TIPS 4 : MEMASAK
kau boleh gunakan dapur rumah kau untuk asah bakat. Agak agak rasa mengantuk or bosan kau boleh google resepi and try kat rumah. Make sure sesuai la dengan kelengkapan yang kau ada. Ni kang nak buat kek or cookies, tapi oven tak ada. Haru jugaK. Haha..nanti bila kuih kau jadi mesti kau addicted nak buat lagi. Macam aku. Tapi jenis aku first time buat je meletop jadi. Kali ketiga keempat dah tak jadi. Pasepa ntah. Heishh...tapi tak ape, jgn putus ase k..buat sampai jadi.

TIPS 5 : TENGOK MOVIE
Tengok movie di wayang atau dirumah. Pilih mana mana movie dan tengok. Kalau kat rumah kau bole siapkan snek snek sihat macam buah buahan atau salad utk kat tengok movie. Kalau kat wayang kau bole tengok sambil kudap popcorn. Make sure cerita seram or aksi. Haha..kalau dram kang kau tido gak kih kih kih...depends kt korang la cite ape pun..janji tak bosan k.

TIPS 6 : PERGI GYM
Agak agak bosan dok sorang sorang kat rumah pergi la gym. Buat aktiviti workout di gym. Korang pun bole dapat kawan baru dan bertukar tukar idea baru. Try la. Jangan segan. Kalau kau sorg pun kau pegi je, nanti sampai gym ada kawan baru.

TIPS 7 : BACA QURAN
Ni paling win. Sebab bila kau baca quran kau tak sedar masa berlalu dengan pantas. Trust me. Tapi kena sungguh sungguh la baca. Jangan main main.

TIPS 8: LEPAK BELAKANG RUMAH
Kalau rumah kau jenis ada view cantik syok la. Bole buat kopi secawan lepak kat luar rumah sambil rasa angin sepoi sepoi. Kalau tengah rembang panas tak payah la. Tengok la jam jugak..kalau pagi or petang syok la. Redup je. Sambil tu zikir sama. Hehe..

TIPS 9 : CARI HOBI BARU
Kalau sebelum ni kau tak pernah berbasikal, kali ni try berbasikal. Kalau tak pernah melukis, belajar melukis, kalau tak pernah deco rumah , try deco rumah. Ala..buat je apa apa aktiviti baru yang menyeronokkan korang and korang akan rasa best dan akan buat selalu.

Tak semua tips dan cadangan yang aku bagi ni sesuai dengan korang. Depends kat korang k. Cari perkara baru ikut kesesuaian. Aku bagi cadangan ni bagi yang bosan dok rumah sorang sorang ordah tak tau nak buat apa kat rumah kalau weekend. ..

KUIH RAYA 2017

2:00 PM

Kutu kuih raya?

Macam ni, kutu kuih raya adalah bayaran ansuran kuih raya. Korang tak perlu nak bayar full payment. Cuma bayar tiap-tiap bulan ikut jadual yang dah ditetapkan.

Keistimewaannya:

*Jimat masa dan tak payah susah payah nak cari kuih raya last-last minute.
*Boleh la korang rancang perbelanjaan raya korang dengan lebih awal dan teratur.
*Tak yah nak berebut kuih raya.
*Memang sedap dan diyakini dan dipercayai bersih.
*Halal
*2 minggu sebelum raya dapat kuih.
*Ada banyak pilihan yang mata korang akan terjojol nak pilih

Berminat boleh terus whatsapp : 0139702337 (Hidayah)

Image result for ketuk ketuk aidilfitri

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images